Zee-Kracht | Coaching & Therapie

Zee-Kracht | Coaching & Therapie

Jezelf een treetje hoger op de geluksladder eten, is dat mogelijk? En nee, dan hebben we het niet over liggend op de bank repen chocola naar binnen werken onder het genot van de nieuwste Netflix hitserie. Natuurlijk zijn er veel factoren van invloed op hoe gelukkig we zijn zoals werk, goede vriendschappen, relaties, gezondheid, financiële zekerheid. Maar een waslijst aan onderzoeken wijst uit dat ook een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen een direct effect heeft op hoe blij je je voelt.

Happymakers

Met name een magnesium en vitamine B & D tekort kan leiden tot sombere gevoelens. Dus heb je aan het einde van je energie altijd nog een stuk dag over of kun je je niet herinneren wanneer je voor het laatst zomaar een vrolijk deuntje floot, kijk dan eens kritisch naar je vitamine en mineraleninname.

Laat je testen

Natuurlijk kun je als quick fix een alles-in-een vitaminepreparaat slikken, maar een teveel aan bepaalde vitamines (met name vitamine A) is ook niet goed voor je. Beter is het de eetgewoontes eens goed onder de loep te leggen. Merk je dat je regelmatig lusteloos of neerslachtig bent dan kun je ook je huisarts of een diëtist laten testen of je ergens een tekort aan hebt. Eventuele tekorten kun je dan aanvullen met de juiste voeding (of, als dat echt niet lukt, door het gericht slikken van preparaten.) Maar wat te eten voor welk tekort? Kijk eens of jij voldoende van onderstaande moodboosters in je voeding hebt.

Vitamine B: de happy vitamine

De link tussen depressie en vitamines uit de B-groep, waaronder B6, B12, B1, B2 en B9 (de laatste drie soms vermomd als thiamine, riboflavine en foliumzuur) is groot. Een studie onder oudere vrouwen met ernstige depressieve gevoelens wees uit dat maar liefst een kwart van hen een vitamine B12 tekort had. De B-familie geeft energie, vermindert stress en stimuleert een gevoel van geluk. Bonus: mooie haren en nagels.

  • Dierlijke bronnen: Vitamine B zit in grote hoeveelheden in gevogelte, vis, eieren en melk.
  • Plantaardige bronnen: Donkere bladgroenten zoals boerenkool, bananen en volle granen.

Vitamine D: de zonnevitamine

Vitamine D zorgt behalve voor een beter stemming ook voor een betere calciumopname voor sterke botten en tanden. De zon is de beste en de vegetarische leverancier van vitamine D, maar doordat mensen door een veranderde leefstijl steeds meer binnenblijven en de UV-straling van de zon kankerverwekkend is komt een vitamine D vaker voor. Is je stemming niet zo zonnig? Een kwartiertje zon per dag is al voldoende om je vitamine D en hopelijk je stemming, op peil te krijgen. Bonus: draagt bij aan gewichtsverlies door een iets vermindert hongergevoel.

  • Dierlijke bronnen: ei met dooier, zalm, zwaardvis, melk.
  • Plantaardige bronnen: cantharellen
  • Sterrenbron: zon

Magnesium: het antidepressiva mineraal

Onderzoekers vergelijken de effecten van magnesium met die van selectieve serotonine-heropnameremmers SSRI’s, een vorm van antidepressiva. Al na twee weken treedt een significante verbetering op bij mensen met een matige tot milde depressie. En dan bestrijd dit supermineraal ook nog ontstekingen, reguleert de bloeddruk en is onmisbaar voor de opbouw van spieren en botten. Besluit je magnesium te slikken, koop dan niet het eerste het beste potje, maar laat je informeren door een specialist zodat je de juiste slikt die goed door het lichaam wordt opgenomen.

  • Dierlijke bron: zalm en rundvlees.
  • Plantaardige bronnen: Donkere chocola (minimaal 75% cacao), zeewier, pompoenzaad, amandelen, cashewnoten , pinda’s, spinazie, rozijnen en broccoli.

In Balans

Goed voor jezelf zorgen, door het eten van uitgebalanceerde voeding en het krijgen van voldoende slaap en beweging, geeft natuurlijk geen garantie op geluk. Er zijn veel andere factoren in je leven die bepalen hoe happy je je voelt. Maar bij een milde of matige depressie of een mat gevoel loont het zeker om te kijken of je voldoende blijmakers binnen krijgt. Want wie uit balans is zal zich minder happy en energiek voelen. En voor de mensen waarbij deze disbalans in vitamines en minderalen de directe oorzaak is van de depressiviteit, zullen de sombere gevoelens over het algemeen verdwijnen wanneer deze aangevuld worden. Dus eet gezond en natuurlijk ook eet smakelijk!